Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yolunun burun, sinüsler ve boğaz dahil olmak üzere vücutta daha yüksek olan kısımlarını etkilerken, alt solunum yolu enfeksiyonları solunum yollarını ve akciğerleri etkiler.

Üst ve alt solunum yolu hastalıkları nelerdir?

En Sık Görülen Hastalıklar Şunlardır;

  • Rinit (Nezle) Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen rinit, üst solunum yollarını özellikle de burnu tutan bir hastalık. …
  • Grip. …
  • Orta Kulak İltihabı (Otit) …
  • Sinüzit. …
  • Farenjit. …
  • Akut Faranjit (Tonsilit)
  • Larenjit. …
  • Bronşiyolit.

Alt ve üst solunum yolu nedir?

Solunum sistemini oluşturan organlar üst ve alt solunum yolları olmak üzere ikiye ayrılır. Burun ve yutak üst solunum yollarını meydana getirir. Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler alt solunum yollarını oluşturur.

Alt solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?

Alt solunum yolu enfeksiyonları; tipik olarak, hem üst hem de alt solunum yollarını, bronşitleri (solunum yollarının enfeksiyonu), pnömoniyi (akciğer enfeksiyonu), bronşiyoliti (bebekleri etkileyen küçük solunum yollarının enfeksiyonu) etkileyebilen gripleri içerir.

Üst solunum yolu enfeksiyon nedir?

Genel Bilgiler. Üst solunum yolu enfeksiyonları burun, boğaz (farinks, bademcikler), kulaklar ve solunum borusunun başlangıç kısmı olan larinksin enfeksiyonlarıdır. En sık “soğuk algınlığı” olarak karşımıza çıkar. Soğuk algınlığında, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı belirtileri ön plandadır.

Üst solunum yolları hastalıkları nelerdir?

Üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığı olarak da bilinmetedir. Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200'den fazla virüs “ÜSYE”ye yol açar. Çocukların bir çoğu yılda 5-8 kez ÜSYE geçirirler.

Alt solunum hastalığı nedir?

Alt solunum yolu enfeksiyonu semptomları arasında, mukus (balgam) üretebilen, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve nefes verirken hırıltıya neden olabilecek ciddi bir öksürük bulunur. Nefes almayı zorlaştıran kontrol edilemeyen, şiddetli öksürük, bu akciğer enfeksiyonunun karakteristiğidir.

Krup ne demek?

Krup viral bir enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktır. Virüs, ses telleri (larenks) ve soluk borusunda ödem oluşmasına yol açar. Ödem hava yollarını daraltarak nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Krup hastalığı olan çocuklarda kaba, havlamayı andıran öksürük ve nefes alma sırasında sesli, tiz bir ses vardır (stridor).

Alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bakteriler?

En sık saptanan mikroorganizmalar S.pneumoniae (%25), H.influenzae ve M.pneumoniae (%7), gram negatif basiller (%7.8), M. catarrhalis (%4.7), Chlamydia pneumoniae (%3.2), L. pneumophila (%1.6) ve S. aureus (%1.4) olduğu bildirilmiştir.